Det är i alla fall live

Vi är några vänner som ofta åker på konserter tillsammans och har vi inget annat gott att säga om dagens spelning så kommer någon ofrånkomligen med kommentaren “Det är i alla fall live”. Det kan vara ostämt, dålig sångare eller förskräckligt ljud men det finns något speciellt med just livespelningar. Helst ser jag självklart band jag uppskattar sen innan och har lyssnat in mig på låtarna. Att sjunga med i refrängen och känna hur en hel konsertlokal gör samma sak ger en rysningar. Det är en helt vansinnigt skön känsla av samhörighet. Yogatyper och andra kan prata om att meditera sig till att leva i nuet men det blir aldrig så nu som i ett publikhav där alla är av samma anledning och sjunger med som om det inte fanns en morgondag!

Nu är ju inte alla konserter storslagna evenemang med världsartister men vad gör det. Ibland räcker det med en spelning på en pub i grannstaden med ett helt okänt lokalt band för att stämningen ska infinna sig. Nya musiker eller i alla fall nya konstellationer som ger allt för att få vara stjärnor för en kväll. Ibland lyckas man springa på riktiga guldkorn som senare dyker upp på större scener och det ger en varm känsla i magen att ha följt dem från krogspelningar inför en sömnig publik till att dra folkmassor på flera tusen besökare.

Om ekonomin är taskig eller det är ont om spelningar brukar vi i samma gäng träffas hemma hos någon och lyssna igenom några bra liveplattor med favoritbanden från förr eller planera inför kommande spelningar. Det är inte samma sak men det har sin charm att lyssna på gamla liveinspelningar istället för de tillrättalagda studioinspelningarna.

Nu till helgen är det dags igen och genom privatleasing på Leasabil24.se har jag kommit över en bil som rymmer alla polare och som kommer hänga med hela turnésommaren. Jag vet inte vad den kommer bjuda på men oavsett så kommer det i alla fall vara live!