Ladda ner musik gratis och lagligt

Laddar man ned på internet så bör man göra det lagligt. Det betyder att man kan bör ladda ned downloads som är gratis. Det kan vara i form av musik som sprids gratis av upphovsmännen eller i form av ett program som tillverkarna inte tar betalt för. Ytterligare en variant är att du använder programmet gratis under en viss tid, för att därefter gå över till att betala. Detta brukar kallas för freeware eller shareware.

 2000px-Project-triangle.svgLaglig nerladdning ger bäst kvalitet

Om du månar om kvaliteten på nedladdningarna så ska du betala för dig. Då får du garanti, service och bra kvalitet på film och musik. Laglig nerladdning fungerar på det sättet att du betalar för varje film, program eller skiva/låt som du laddar ner. Det finns också de som tar betalt för månad och då får du ladda ner hur mycket material du vill under en månad.

Om upphovsrätt

Så fort man har skapat någonting så har man upphovsrätt till verket. Det krävs alltså ingen ansökan eller liknande för att erhålla upphovsrätt. Upphovsrätten är viktig för att man ska kunna livnära sig på den musik, film, program eller spel som man har skapat. Upphovsrätten är viktig för att kreatörerna ska kunna få betalt för sitt slit.

Lagliga nedladdningstjänster

Det finns idag en rad lagliga nerladdningstjänster för musik på nätet. Musik som du laddar ned på nätet kan du spela upp på nätet, ladda över i en Ipod eller annan handhållen musikspelare. Det fungerar även utmärkt att bränna den på en vanlig skiva så att du kan lyssna på den hemma eller i bilen. Musik som du laddar ner på inte
rnet går att spela upp i datorn, laddas över i en Ipod eller annan handhållen musikspelare. Det går ockinput-25064_1280så bränna ut den på vanlig skiva så du kan lyssna på den i bilen eller hemma. Det enda du behöver är en dator med internetuppkoppling. Vill du lyssna på musiken så kan du behöva ett program som spelar upp musiken, exempelvis Windows Media Player som finns i de flesta datorer som har Windows som operativsystem. Några exempel på lagliga nedladdningstjänster är:

 

Downloads.se. Har ett stort utbud av musik som du kan ladda ner gratis. En enkel tjänst som passar de flesta. Förutom musik så kan du även ladda ned filmer och spel med mera via Downloads.

 


Last.fm
Världens största tjänst för gratis nedladdning av musik. Här finns ett fantastiskt utbud och du kan navigera och utforska som du vill i det stora utbudet. Du kan också dela för att göra andra uppmärksamma på din musiksmak. Du kan också se vad andra personer gillar och dela din passion för musik med dem.

Spotify_logo13

Spotify. Från början var Spotify en gratistjänst som baserades helt på reklam. Så är tyvärr inte
längre fallet, men det finns fortfarande en gratis-version i deras konton. Den begränsar dig dock till 10 timmars gratis annonsbaserat lyssnade per månad, vilket motsvarar ungefär 200 låtar. Vill du kan du uppgradera till ett obegränsat konto, du slipper då annonserna, men får i en gengäld betala en fast summa i månaden. Spotify funkar både på fasta och mobila enheter och är en mycket populär tjänst bland musikälskare världen över.